Στέγη Ημιαυτόνομης Διαβίωσης Νέων
Έδρα-επικοινωνία
Η Δομή στεγάζεται σε διαμέρισμα παραχωρημένο από τον Δήμο Βεροίας, και ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2019.
Διεύθυνση: Β.Χατζίκου 10 και Κύπρου, ΤΚ 59131, Βέροια.
Τηλέφωνο/Fax: 23310-60870
E-mail: youthhouse@propaidi.org
Γενικός σκοπός ίδρυσης
Στα πλαίσια του έργου καταπολέμησης της κακοποίησης-παραμέλησης παιδιών, της ενδοοικογενειακής βίας, των διακρίσεων, των ανισοτήτων και της φτώχειας, που πλήττουν παιδιά σε κίνδυνο και ευάλωτες οικογένειες και νέους, στην Ημαθία και τις γειτονικές περιοχές, η Πρωτοβουλία για το Παιδί προχώρησε στην ολοκλήρωση των παρεχόμενων υπηρεσιών της, με την ίδρυση και λειτουργία προστατευόμενης Στέγης Ημιαυτόνομης Διαβίωσης Νέων στη Βέροια. (βλ. περισσότερα)
Στόχοι της Δομής:
Στόχος της Δομής είναι η ομαλή μετάβαση στην κοινωνική πραγματικότητα εφήβων και νέων που χρειάζονται ένα προσαρμοστικό μεταβατικό πλαίσιο διαβίωσης για να επιβιώσουν και προέρχονται από δομές μακράς ή και ανοικτής φιλοξενίας, του Οργανισμού (Σπίτι της Βεργίνας, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας) ή άλλες, ή είναι μέλη δυσλειτουργικών οικογενειών. Η επιθυμητή μετάβαση περιλαμβάνει την σταδιακή απεξάρτηση από το προστατευτικό περιβάλλον των δομών φιλοξενίας, με την εκπαίδευση στην αντιμετώπιση καθημερινών θεμάτων ρουτίνας, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων και γνώσεων επαγγελματικού προσανατολισμού. Τελικός στόχος είναι η ομαλή κοινωνική ένταξη των φιλοξενούμενων, ως ολοκληρωμένων, ακέραιων, αξιοπρεπών και ισορροπημένων ανθρώπων.
Η διαβίωση παρέχεται μέχρι την επίτευξη των προϋποθέσεων προσαρμογής και ομαλής ένταξης των ωφελούμενων στην κοινωνική και οικονομική ζωή.
Η Στέγη Ημιαυτόνομης Διαβίωσης δίνει στους ωφελούμενούς της τη δυνατότητα:
- Να ζήσουν ένα διάστημα προσαρμογής στην οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα, σε περιβάλλον προστασίας και υποστήριξης.
- Να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και να κατακτήσουν την αυτονομία τους.
- Να δεχθούν συστηματική βοήθεια από εργασιακό σύμβουλο, προκειμένου να κατευθυνθούν αποτελεσματικά στην αγορά εργασίας.
- Να αποφύγουν την απότομη και χωρίς προϋποθέσεις έξοδό τους από την προστατευόμενη διαβίωση, με κίνδυνο την υποτροπή του τραύματος, την περιθωριοποίηση, την διολίσθηση σε παραβατική συμπεριφορά και τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό.
- Να ολοκληρώσουν νωρίτερα τον κύκλο της προστατευόμενης διαβίωσης (σε ηλικία 16 ετών), ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα ιδρυματοποίησης.
- Η Στέγη Ημιαυτόνομης Διαβίωσης διασφαλίζει το έργο που προηγήθηκε στις δομές, συμβάλλοντας στην ομαλή ένταξη των ωφελούμενων, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Ομάδα στόχου της ΣΗΔ - Δυναμικότητα
Άτομα και των δύο φύλων, χωρίς καμία διάκριση για την καταγωγή, το θρήσκευμα, τη φυλή και την εθνότητα, που προέρχονται από την Ημαθία και τις περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων της Κ. Μακεδονίας, που έχουν διαβιώσει σε Δομές μακράς φιλοξενίας του Οργανισμού ή άλλες, ή προέρχονται από το ΚΗΦ, ή βρέθηκαν σε ανάγκη και εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος υπό έκτακτες συνθήκες.
Η δυναμικότητα της ΣΗΔ είναι 6 άτομα.